google.com, pub-2267199481962701, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Start | Metodeguiden
top of page
startguide.png

START

Startfasen av et forskningsprosjekt kan ofte være preget av usikkerhet og oppleves som den mest utfordrende delen av arbeidet

 

 

Enten du jobber med en eksamen, bachelor-/ masterprosjekt eller en vitenskapelig artikkel, er denne siden her for å guide deg gjennom hvert trinn av prosessen. Siden er bygd opp for å gi deg en oversikt over relevante ressurser, verktøy og veiledninger som vil hjelpe deg fra idé til ferdigstilling av prosjektet ditt. Her finner du forslag, tips og verktøy du kan bruke for å planlegge veien fremover fra det punktet i prosessen du er på akkurat nå. Lenger nede finner du en steg-for-steg guide med linker til relevante sider som kan hjelpe deg i ulike deler av prosessen. Denne listen inneholder de vanlige stegene som ofte går igjen i et forskningsarbeid. Husk at spesifikke prosjekter eller forskningsfelt vil gjerne kreve ekstra steg eller rekkefølge på gjennomføring. 

Å skrive en masteroppgave eller lignende er en prosess som starter med en idé og slutter med en gjennomført studie og en tekstrapport. Prosessen kan virke overveldende, men ved å følge en systematisk tilnærming kan du navigere gjennom de ulike fasene med effektivt med god oversikt. Denne veiledningen vil ta deg gjennom de viktigste stegene, fra utvikling av en problemstilling til gjennomføring av prosjektet.

 

Fra idé til problemstilling

Prosessen begynner ofte med en interesse eller en overordnet idé innen ditt fagfelt - noe du lurer på eller som du mener det er viktig å vite mer om. Denne idéen må deretter avgrenses til en spesifikk problemstilling. Det første trinnet er å identifisere et område innen ditt fagfelt som interesserer deg og hvor det finnes et kunnskapshull eller et praktisk problem som trenger en løsning. Dette vil som regel innebære å lese mye litteratur innen ditt fagfelt for å få en oversikt over eksisterende forskning og identifisere hvor det er behov for videre studier. En praktisk tilnærming er heller ikke uvanlig dersom du for eksempel arbeider innenfor feltet. 

 

Problemstilling og forskningsspørsmål

Når du har funnet et tema, kan du formulere en klar og presis problemstilling. Denne bør baseres på tidligere forskning og være hensiktsmessig til prosjektets overordnede formål. Problemstillingen skal være spesifikk nok til å være gjennomførbar, men også bred nok til å være relevant og interessant i et større bilde. Problemstillingen danner grunnlaget for hele prosjektet og styrer den videre forskningen og skrivingen. Det er derfor viktig at problemstillingen er presis, da dette vil hjelpe deg å holde det fremtidige arbeidet i riktig retning. Når problemstillingen er formulert, er neste steg å utvikle konkrete forskningsspørsmål og målsettinger. Forskningsspørsmålene bryter ned problemstillingen i mindre, mer håndterbare deler som kan undersøkes systematisk. Disse spørsmålene vil styre hvilken type data du trenger å samle inn og hvilke metoder du skal bruke. Et eksempel på et sett med problemstilling og forskningsspørsmål kan formuleres slik:

Problemstilling:

"Hvordan påvirker digital markedsføring kundelojalitet i små bedrifter?"

Forskningsspørsmål:

"Hvilke digitale markedsføringsstrategier brukes oftest av små bedrifter?"

"Hvordan måler små bedrifter kundelojalitet?"

"Hvilken sammenheng er det mellom bruk av sosiale medier og kundelojalitet?"

Litteraturgjennomgang og teoretisk rammeverk

En grundig litteraturgjennomgang er viktig for å forstå hva som allerede er kjent om ditt emne og hvor det er behov for mer forskning. Dette innebærer å finne, lese og analysere relevant litteratur, inkludert bøker, vitenskapelige artikler og andre kilder. Målet er å bygge et solid teoretisk fundament som din forskning kan bygge videre på. Gjennom litteraturgjennomgangen identifiserer du også relevante teorier som kan brukes til å belyse din problemstilling, og du forsikrer deg om at ditt planlagte prosjekt ikke er en kopi av noe som allerede finnes.

Metodevalg og forskningsdesign

Etter å ha etablert et teoretisk rammeverk, må du bestemme hvordan du skal gjennomføre forskningen. Dette innebærer valg av forskningsdesign og metoder for datainnsamling. Du må vurdere om en kvantitativ, kvalitativ eller en blandet metode er mest hensiktsmessig for å besvare dine forskningsspørsmål. Kvantitative metoder inkluderer ofte spørreundersøkelser, eksperimenter eller observasjoner over tid, mens kvalitative metoder kan innebære intervjuer, kvalitative observasjoner eller tekstanalyse. Uavhengig av metode, er det viktig å planlegge hvordan dataene skal samles inn, analyseres og tolkes. På denne måten sikrer man seg at man samler inn data som er relevant for problemstillingen og kan analyseres med den valgte metoden.

Gjennomføring av prosjektet

Når forskningsdesignet er klart, kan du begynne selve gjennomføringen av prosjektet. Dette innebærer å samle inn data i henhold til de metodene du har valgt, og deretter analysere dataene for å finne svar på forskningsspørsmålene dine. Gjennomføringen av prosjektet krever nøye planlegging og organisering for å sikre at alle trinn utføres på en systematisk og grundig måte. Samtidig er det viktig å dokumentere arbeidet ditt nøye. Dette inkluderer å føre logg over datainnsamling, oppbevare rådata på en sikker måte, og sørge for at analysene er etterprøvbare via en grundig beskrivelse av dem. På denne måten sikrer du at forskningen din oppfyller kravene til vitenskapelig integritet og kan etterprøves av andre. Gjennomføringen av prosjektet kan ofte ta lang tid, så det lønner seg å lage en grundig plan for prosjektet tidlig, samt å undersøke hvordan for eksempel litteratursøk eller rekruttering av deltakere kan gjøres så tidlig og effektivt som mulig slik at disse ikke blir en hindring senere i prosjektet.

 

Refleksjon og tilpasning

Gjennom hele prosessen er det viktig å være fleksibel og åpen for å justere planene dine basert på nye funn eller utfordringer som oppstår. Forskning er ofte en iterativ prosess hvor du kanskje må gå tilbake og revidere problemstillingen, forskningsspørsmålene eller metodene basert på hva du lærer underveis. Refleksjon og tilpasning er nøkkelen til å sikre at prosjektet ditt holder høy kvalitet og gir pålitelige resultater. Likevel, husk at kvantitative design ofte krever en forutbestemt problemstilling som ikke skal endres på etter at prosjektet er startet, mens kvalitative tilnærminger gjerne tillater en større fleksibilitet ut ifra hva man møter på i datainnsamlingen eller litteraturgjennomgangen.

Steg-for-steg forskningsprosjekt

1. Forarbeid

En klar og fokusert problemstilling er fundamentet for ditt prosjekt. Finn ut hvordan du kan formulere et konkret og undersøkbart spørsmål basert på eksisterende forskning og kunnskapshull. Denne prosessen bør inkludere en gjennomgang av eksisterende litteraur, både for så sikre din egen forståelse og innsikt i forskningsfeltet, samt å sørge for at din forskning bidrar på en meningsfylt måte til den eksisterende kunnskapen. Så snart du har en tanke om hva du ønsker å undersøke, er det på tide å begynne å formulere forskningsspørsmål og hypoteser som vil være styrende for prosessen videre.

2. Planlegging

Et effektivt og hensiktsmessig forskningsdesign er avgjørende for å sikre påliteligheten av resultatene dine. Via linkene til høyre kan du finne ut mer om ulike forskningsdesign og finn ut hvordan du velger riktig metodikk for din studie. Å holde prosjektet på riktig spor krever detaljert planlegging. En god prosjektplan vil også bidra til å opprettholde en god kommunikasjon med andre involverte da den gjør det lettere å holde oversikt over fremdriften og tidsfristene. Denne seksjonen tilbyr maler og tips for å lage en prosjektskisse som dekker alle faser av forskningen. 

3. Etiske overveielser

Mange forskningsprosjekter krever etisk godkjenning før de kan starte, eller i det minste en vurdering av dine metoder for datalagring og ivaretagelse av deltagernes sikkerhet. Her finner du mer informasjon og  en steg-for-steg guide til prosessen av søknad til etisk godkjenning. Du kan også lese mer om hva du trenger å søke om og hvilke tiltak du bør gjøre for å sikre at dine metoder for datainnsamling og datalagring gjøres på en forsvarlig måte slik at disse kan godkjennes av relevante instanser.

4. Datainnsamling og analyse 

Når du har en grundig plan for prosjektets metode, design og gjennomføring, er det på tide å sette i gang. Her kan du lese mer om hvordan du effektivt kan samle inn, organisere og analysere data for å trekke pålitelige konklusjoner fra forskningen din. Det er viktig at fremdriften er hensiktsmessig med tanke på hvilken problemstilling du har og hvilken type data du skal håndtere. Husk at grundig arbeid i dette steget av prosessen gjør det resterende arbeidet enklere og mer oversiktlig. På samme måte vil slurvefeil her medføre mye frustrasjon og merarbeid senere.

 

 

5. Skrive og formidle forskningen

Skriving og presentasjon er nøkkelkomponenter i ethvert forskningsprosjekt for å kunne bidra på en meningsfylt måte til å fylle kunnskapshull og føre forskningen fremover. Under dette punktet blir elementer som god akademisk skriving og grundig kildehenvisning viktig. Til høyre kan du lese mer om disse, samt finne ut mer om hvordan du for eksempel kan arbeide mot å publisere din forskning. Du kan også lete frem relevante maler hvor du kan få inspirasjon og forslag til oppsett av tekster.

 

Diverse

I tillegg til de tradisjonelle stegene innenfor forskning, kan det alltids lønne seg å utforske noen elementer dypere. Kunnskap om vitenskapsteori kan være med å utvikle vår tilnærming til forskning og kunnskap, samt å hjelpe oss med å være bevisst over hvordan vi håndterer ting som fakta og kunnskap. Videre er kunstig intelligens en viktig og stadig voksende del av forskning, så det vil sannsynligvis være gunstig å ha kunnskap om dets styrker og svakheter, samt hvordan vi best kan bruke disse verktøyene.

Vi jobber frivillig med dette prosjektet og du kan bruke alle ressursene gratis. Dersom du finner verdi i nettsiden og er interessert i å donere for å hjelpe oss å bli bedre, tar vi imot både små og store donasjoner med enorm takknemlighet!

Nettsiden bruker reklame for å støtte vår virksomhet, men om du ønsker kan du enkelt blokkere disse ved å bruke en AdBlocker som du kan installere ved å trykke på den røde logoen nedenfor.

Adblock_logo.png

© 2035 by Marketing Inc. Powered and secured by Wix

bottom of page