google.com, pub-2267199481962701, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Skriving | Metodeguiden
top of page
Banner Skriving.png

SKRIVING

Å beherske kunsten av akademisk skriving er viktig for studenter og forskere som ønsker å formidle sine forskningsfunn og faglige perspektiver på en klar og strukturert måte


Denne siden er dedikert til å gi veiledning, tips og ressurser som vil hjelpe deg med å utvikle dine ferdigheter innenfor akademisk skriving. Uansett om du arbeider med essays, forskningsartikler, avhandlinger eller andre akademiske tekster, finner du nyttige råd her for å forbedre din skrivestil, strukturere dine argumenter og opprettholde standardene som kreves innenfor det akademiske fellesskapet. Utforsk våre ressurser og ta skrittet mot å utvikle deg som en dyktig akademisk skribent. Under Maler finner du relevante Wordfiler som kan hjelpe deg med oppsettet av din oppgave eller vitenskapelige artikkel. Nederst på denne siden kan du få enkle tilbakemeldinger på din tekst.

banner imrod.png
abstract.png
aa report.png
banner skrivetips.png
Banner referanser.png
a banner 4.png
aa report.png

Rapportering i forskning - hva skal være med i teksten?


Når man skal skrive om forskningen sin i en artikkel eller oppgave, er det viktig å ha med all relevant informasjon om hvordan forskningen har blitt gjort. Dette er med å opprettholde gjennomsiktighet og tillater reproduserbarhet av arbeidet. I denne reksjonen finner du en oversikt over hva som bør og må være med, samt verktøy du kan bruke for å hjelpe til med å huske alt som skal være med i teksten. Denne informasjonen kan også være nyttig dersom du skal vurdere eksisterende forskning ved innsamling av litteratur eller i sammenheng med gjennomføring av oversiktsartikler. Under Maler finner du filer som viser eksempler på oppsett for studentoppgaver og vitenskapelige artikler som kan hjelpe til med å rapportere all relevant informasjon i skrivingen.

Først, la oss starte med en generell oversikt over hvordan en typisk vitenskapelig tekst er bygd opp.

  1. Tittel

    • Tittelen bør være presis og informativ, og gi en klar indikasjon på forskningsartikkelens innhold. Den bør fange oppmerksomheten til potensielle lesere samtidig som den formidler hovedfokuset eller hovedfunnet i studien.

  2. Sammendrag (Abstract)

    • Sammendraget er en kortfattet oversikt over hele studien, inkludert formål, metoder, hovedresultater, og konklusjoner. Det skal gi leseren et klart bilde av hva studien omhandler, dens nøkkelfunn, og hvorfor den er viktig, alt innenfor en begrenset ordgrense (ofte 200-300 ord).

  3. Introduksjon / Teori

    • Introduksjonen setter scenen for din forskning ved å presentere bakgrunnen for studien, den aktuelle litteraturen, og kunnskapshullet som arbeidet ditt sikter mot å fylle. Den bør avsluttes med en klar uttalelse av forskningsspørsmålet og hypotesen(e).

  4. Metode

    • Denne delen viser hvordan studien ble gjennomført, inkludert deltakere eller datakilder, instrumenter og materialer, prosedyrer, og analytiske teknikker. Målet her er å gi nok informasjon til at studien kan reproduseres av andre forskere.

  5. Resultater

    • Resultatdelen presenterer funnene fra studien uten tolkning, vanligvis i form av tekst, tabeller, og figurer. Den bør organisere funnene på en logisk måte, ofte i samme rekkefølge som de ble introdusert i metodedelen. 

  6. Diskusjon

    • I diskusjonsdelen tolker og evaluerer du betydningen av dine funn i lys av eksisterende litteratur. Dette inkluderer å drøfte hvordan dine resultater passer med tidligere arbeid, eventuelle implikasjoner for teori eller praksis, begrensninger ved studien, og forslag til fremtidig forskning.

  7. Konklusjoner

    • Konklusjonene trekker sammen hovedfunnene og deres betydning på en klar og kortfattet måte. Denne delen bør direkte adressere forskningsspørsmålet, og kan også peke på praktiske anvendelser eller implikasjoner av forskningen.

  8. Referanser (Litteraturliste)

    • Alle kilder som er sitert i teksten må være dokumentert i referanselisten. Formatet på referanselisten vil avhenge av hvilken referansestil som er foreskrevet av tidsskriftet eller institusjonen, som APA, MLA, eller Chicago.

  9. Tillegg (Appendiks)

    • Tilleggsdokumenter, tabeller, figurer, eller andre relevante data som er for omfattende til å inkludere i hovedteksten, kan plasseres i et appendiks. Dette sikrer at leserne har tilgang til all nødvendig informasjon for å forstå forskningen, samtidig som flyten i hovedteksten opprettholdes.

For å sikre høy intern reliabilitet og minimal risiko for bias i vitenskapelige tekster, er det gunstig å følge etablerte retningslinjer og sjekklister som er spesifikke for ulike studiedesign. Disse retningslinjene, som CONSORT for randomiserte kontrollerte forsøk (RCTs) og PRISMA for systematiske oversikter og meta-analyser, tilbyr en strukturert tilnærming for rapportering. Her er en generell oversikt over nøkkelelementer som bør inkluderes i forskningsartikler, med forståelsen av at det finnes spesifikke sjekklister tilpasset forskjellige studietyper:

  1. Studiedesign

    • Spesifiser tydelig studiens design (f.eks., randomisert kontrollert forsøk, kohortstudie, case-kontrollstudie, tverssnittsstudie). Dette gir leseren kontekst for å vurdere studiens potensielle styrker og svakheter.

  2. Randomisering

    • For RCTs, beskriv metoden for randomisering og allokering av deltakere til studiegruppene for å minimere seleksjonsbias. Inkluder detaljer om eventuelle blinding-mekanismer for deltakere, behandlere, og utfallsvurderere.

  3. Deltakere

    • Definer inklusjons- og eksklusjonskriteriene for deltakere i studien. Gi detaljer om rekrutteringsprosessen og studiepopulasjonen for å tillate vurdering av studiens generaliserbarhet.

    • Blinding er en metode som brukes for å minimere bias ved å hindre deltakere, behandlere, eller de som vurderer utfallene, i å vite hvilken behandling (eller kontroll) en deltaker mottar. Dette kan klassifiseres som enkel-blind, dobbel-blind, eller trippel-blind, avhengig av hvem som er blindet i studien. Det bør komme tydelig frem i teksten om dette har blitt gjort, og i så tilfelle hvordan.

  4. Intervensjoner og behandlinger

    • Beskriv intervensjonene eller eksponeringene i detalj, inkludert hvordan de ble implementert og overvåket, for å muliggjøre reproduksjon av studien og vurdering av intervensjonens integritet.

  5. Frafall (Dropouts) og follow-up

    • Rapporter antall og grunner til frafall i hver gruppe. Dette er viktig for å vurdere om frafallet kan ha introdusert bias i studieresultatene.

    • Intention to treat analyse refererer til en analysemetode hvor alle deltakere som er randomisert inn i studien, inkluderes i analysen av dataene, uavhengig av om de fullførte studien som planlagt eller ikke. Dersom det er mulig og hensiktsmessig, bør dette gjennomføres og nevnes i teksten. Dette prinsippet er avgjørende for å bevare den randomiserte tildelingen av deltakere til behandlingsgrupper, og for å minimere bias som kan oppstå fra frafall. Denne analysen bidrar til å sikre at studiens resultater er representative for den opprinnelige populasjonen av deltakere og gir et mer realistisk estimat av behandlingseffekten under "virkelige" forhold. 

  6. Utfallsmål

    • Definer primære og sekundære utfallsmål på forhånd og beskriv hvordan og når de ble målt. Dette bidrar til å vurdere om det er konsistens i rapporteringen og om utfallsmålene er relevante for forskningsspørsmålene.

  7. Statistiske metoder

    • Forklar de statistiske metodene som ble brukt for å analysere dataene, inkludert eventuelle metoder brukt for å håndtere manglende data, multipel testing, eller planlagte interim analyser.

  8. Resultatpresentasjon

    • Presenter alle relevante resultater, inkludert estimater av effektstørrelse og tillitintervaller, for å tillate leseren å vurdere klinisk relevans.

  9. Interessekonflikter og finansiering

    • Oppgi eventuelle konflikter av interesse og kilder til finansiering. Dette bidrar til å vurdere potensielle bias knyttet til studiens sponsing eller forfatternes interesser.

  10. Protokolltilgjengelighet

    • Indiker om studiens protokoll er tilgjengelig, og hvor den kan finnes. Tilgang til protokollen hjelper med å vurdere eventuelle avvik fra planlagte metoder og analyser.

  11. Etiske godkjenninger

    • Rapporter om studien har mottatt nødvendige etiske godkjenninger og om den er gjennomført i tråd med etiske retningslinjer. Dette er viktig for å sikre deltakernes rettigheter og velvære.

Det finnes en rekke sjekklister man kan benytte, men man bør bruke de som er relevante for sin forskning med tanke på for eksempel deltakere, behandlingstype, data og design. Ved å gå inn på lenken under kan du finne du en oversikt over aktuelle sjekklister og når de kan være relevante å bruke.

a banner 4.png

Akademisk skriving er en ferdighet som utvikles over tid gjennom praksis og tålmodighet. Ved å følge retningslinjene under, kan du få hjelpt til å forbedre kvaliteten på dine akademiske tekster. Husk at god skriving ikke bare handler om å følge regler, men også om å formidle dine ideer klart og effektivt til ditt publikum

Før du begynner å skrive, er det viktig å forstå formålet med teksten og hvem publikumet er. Er målet å informere, overbevise, eller analysere? Hvem vil lese teksten? En klar forståelse av disse aspektene vil veilede tonen, språket, og strukturen i skrivingen din.

 

 

En godt organisert tekst er grunnlaget for klar kommunikasjon. Start med en klar introduksjon som presenterer temaet og hovedargumentet. Hoveddelen skal utdype argumentet ditt med støttende bevis, organisert i logiske avsnitt, før man avslutter med en konklusjon som oppsummerer hovedpunktene og reflekterer over implikasjonene. I seksjonen over, samt under Maler, finner du informasjon som kan være til hjelp i å strukturere akademiske tekster.

I kjernen av akademisk skriving ligger prinsippene om klarhet og presisjon, essensielle elementer som driver frem formidlingen av komplekse ideer på en tilgjengelig måte. Å velge de riktige ordene med omhu er ikke bare en øvelse i språklig finesse, men en nødvendighet for å sikre at budskapet ditt er klart og lett forståelig. Dette betyr å navigere bort fra unødvendig slang og spesialiserte termer som kan virke ekskluderende eller forvirrende for leserne, med mindre de er avgjørende for forståelsen av temaet. En praktisk tilnærming er å alltid spørre seg selv om det finnes et mer tilgjengelig alternativ til et komplisert ord eller uttrykk.

 

Valget mellom aktiv og passiv stemme spiller også en avgjørende rolle i å skape sterke og engasjerende budskap. Dette skillet kan noen ganger være tydelig mellom kvalitative og kvantitatve tekster. Ved å velge mellom å formulere setninger i en passiv form (f.eks. Det ble observert en forbedring) eller aktiv form (f.eks. Vi observerte en forbedring), former du tonen på teksten. Dette valget styrker forbindelsen til leseren og kan gjøre argumentene mer overbevisende. Det er ingen fasit på hvilken stemmeform som bør brukes, men konteksten man skriver i og hvem leserne vil være er med å avgjøre hvilken form som passer best for din tekst. Til slutt er det viktig å være konsistent - når du har valgt en stemme, bør denne gå igjen i hele teksten slik at man ikke bytter mellom de og produserer en tekst som kan oppleves som rotete og lite sammenhengende.

 

 

Integriteten i akademisk skriving er sentral og handler om mer enn bare å unngå plagiat. Når du inkluderer informasjon fra andre kilder, enten gjennom direkte sitater eller ved å omformulere deres idéer og utsagn (parafrasering), er det avgjørende å anerkjenne disse bidragene på en korrekt måte. Dette viser respekt for de intellektuelle bidragene fra ditt fagfelt og bidrar til en ærlig og åpen akademisk diskurs. Korrekt kildebruk styrker også dine egne argumenter ved å gi dem en solid fundament av eksisterende kunnskap. En konsekvent og klar referansestil er ikke bare en formalitet; det er en etisk nødvendighet og en kobling mellom ditt arbeid og det bredere akademiske samfunnet, og lar dine lesere verifisere og utforske dine kilder. Dette aspektet av akademisk skriving oppmuntrer til videre dialog og forskning, og understreker viktigheten av transparens i den akademiske prosessen.

 

 

Revisjon og korrekturlesing kan være viktige sluttsteg i skriveprosessen. Denne fasen handler om mye mer enn å jakte på skrivefeil eller grammatiske glipp; det er en mulighet til å reflektere over strukturen i argumentene dine, klarheten i din resonnering, og den generelle flyten i teksten. En grundig gjennomgang kan avdekke underliggende problemer som kan svekke din argumentasjon eller gjøre teksten mindre overbevisende. Å involvere en kollega eller en mentor i denne prosessen kan være gunstig, ettersom en ekstern leser kan tilby perspektiver du kanskje har oversett, og peke på områder som krever ytterligere forklaring eller styrking. Dette trinnet er ikke bare en sjekkliste for feilretting, men en kritisk evaluering av teksten som helhet. Det er her du finpusser din akademiske stemme, sikrer konsistens i argumentasjonen, og bekrefter at dokumentet ditt står som et klart, sammenhengende og overbevisende bidrag til den akademiske samtalen.

Under finner du et vindu hvor du kan få tilbakemeldinger angående vanlige feil som ofte forekommer i akademisk skriving. Bare lim inn et avsnitt og trykk på "Analyser tekst" for å få enkle tilbakemeldinger som du kan implementere hvis de virker nyttige. Husk at denne ikke alltid vil ha rett så det er viktig å gjøre egne vurderinger av tilbakemeldingene ut ifra stilen du ønsker å ha på teksten din.

Vi jobber frivillig med dette prosjektet og du kan bruke alle ressursene gratis. Dersom du finner verdi i nettsiden og er interessert i å donere for å hjelpe oss å bli bedre, tar vi imot både små og store donasjoner med enorm takknemlighet!

Nettsiden bruker reklame for å støtte vår virksomhet, men om du ønsker kan du enkelt blokkere disse ved å bruke en AdBlocker som du kan installere ved å trykke på den røde logoen nedenfor.

Adblock_logo.png

© 2035 by Marketing Inc. Powered and secured by Wix

bottom of page