google.com, pub-2267199481962701, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

/publisering

Å få publisert sitt arbeid i et fagfellevurdert tidsskrift er en stor milepæl for forskere, enten man er i begynnelsen av sin akademiske karriere eller en erfaren akademiker

Publiseringsprosessen kan imidlertid virke overveldende og kompleks, spesielt de første gangene man begir seg ut på den. For å øke sjansene for suksess er det gunstig å forstå nøkkelkomponentene i publiseringsprosessen, fra forberedelse av manuskriptet til å navigere i fagfellevurderingen. Denne guiden vil ta deg gjennom de viktigste stegene for å publisere ditt arbeid, inkludert tips om fagfellevurdering, formatering, referansestil, etikk, og medforfatterskap.

Forberedelse av manuskriptet: Før du sender inn ditt skriftlige arbeid er det viktig å sørge for at manuskriptet ditt er i tråd med tidsskriftets retningslinjer. Dette inkluderer alt fra struktur og format til referansestil. Å ikke følge disse retningslinjene kan føre til umiddelbart avslag. Mange tidsskrifter krever at manuskriptene følger en bestemt referansestil, som APA, MLA, eller Chicago, avhengig av fagfelt. Ved å bruke referanseverktøy som EndNote kan man enkelt endre stilen på alle referansene samtidig, så i denne sammenhengen er det virkelig gunstig å ha benyttet et referanseprogram. 


Videre finnes det flere individuelle retningslinjer for blant annet navn på kapitler, rekkefølge, bruk av forkortelser og antall figurer og tabeller som er tillatt å ha med. For de aller fleste tidsskrift vil du finne en seksjon på nettsiden deres som heter "Instructions for authors"; "author guidelines" eller lignende. Her finner du all informasjonen du trenger for å formatere teksten din riktig. Det er viktig å huske på at riktig format vil ikke alltid være nok til å bli vurdert til publisering i et tidsskrift. Forskningen din må også passe inn under tidsskriftets overordnede tematikk. Informasjon om dette finnes også på de individuelle tidsskriftenes nettsider under overskrifter som "Aims and scopes" eller lignende. 


Til slutt er det lurt å vurdere om man ønsker å publisere med eller uten open access. Open access innebærer at alle får tilgang til artikkelen din gratis, men det må betales en publiseringsavgift som kan variere fra et par tusen kroner til rundt 40.000. Disse utgiftene dekkes som regel av institusjonen din, men husk å undersøke at institusjonen godkjenner publiseringsavgifter til det spesifikke tidsskriftet. 


Når manuskriptet ditt er klar til innsending gjøres dette gjennom tidsskriftets portal. Her skal alle relevante dokumenter legges ved og det er ofte ønskelig at man inkluder et følgebrev (cover letter) som fremhever betydningen av ditt arbeid og dets bidrag til feltet. I noen tilfeller vil man også bli bedt om å legge ved relevante datasett. Merk at noen tidsskrift benytter blindet fagfellevurdering, noe som betyr at forskernes navn ikke skal inkluderes i manuskriptet. I slike tilfeller må den første siden (title page) klippes ut fra manuskriptet og sendes inn separat slik at fagfellene ikke får se denne informasjonen. 


Fagfellevurdering: Fagfellevurdering (peer-review) er kjernen i akademisk publisering. Denne prosessen sikrer at alle publikasjoner opprettholder en høy standard for kvalitet, nøyaktighet, og bidrag til forskningsfeltet. Ditt manuskript vil bli vurdert av to eller flere eksperter innenfor samme fagfelt og må godkjennes av alle i tillegg til tidsskriftets redaktør for å kunne publiseres. Det er ikke uvanlig å møte mye kritikk i denne prosessen, men husk at det gjøres for å sikre forskningens kvalitet, ikke utelukkende for å kritisere ditt arbeid. I denne prosessen er det viktig å være åpen for kritikk og klar til å gjøre nødvendige revisjoner basert på tilbakemeldingene fra fagfellene. Husk likevel at det er lov å være uenig i fagfellenes vurderinger, så det går an å argumentere mot deres kommentarer dersom du er uenig. Her handler det om å gi og ta, men å samtidig ta vare på sin egen integritet og ikke la andre styre arbeidet ditt i en retning du ikke kan stå inne for. 


Etikk: Etisk overveielse er avgjørende gjennom hele forsknings- og publiseringsprosessen. Dette inkluderer å sikre at alle data er samlet inn på en etisk måte, at det ikke forekommer plagiat, og at alle medforfattere som har bidratt vesentlig til arbeidet er kreditert. Du kan lese mer om dette under siden om Etikk. Et godt tips her er å gjøre det etiske arbeidet så grundig som mulig og loggføre alle søknader, godkjenninger og metoder for datalagring. De fleste tidsskrifter vil be om en redegjørelse for de etiske hensynene du har tatt og da er det viktig å ha konkrete og åpne svar klare. Elementer som etisk godkjenning og informert samtykke skal oppgis i teksten. Når det gjelder medforfatterskap må man huske på to ting: 

  • 1) å inkludere alle som har bidratt betraktelig til arbeidet

  • 2) ikke inkludere noen som ikke har bidratt tilstrekkelig

Aller helst bør alle som plasseres på forfatterlisten ha bidratt i en betydelig grad til idéutvikling, datainnsamling / gjennomføring og utformingen av det skriftlige arbeidet. Det finnes flere punkter hvor kollegaer kan bidra, som for eksempel utvikling av utstyr, analyser eller tilskaffing av midler. De fleste tidsskrift oppgir kriterier de ønsker at alle medforfattere skal oppfylle. 


Å bestemme rekkefølgen av forfatterne og anerkjenne bidragene deres er en sentral del av prosessen. Det er viktig å ha åpne diskusjoner med alle bidragsytere om medforfatterskap og rekkefølgen av navnene basert på omfanget og betydningen av deres bidrag. Til slutt skal enhver potensiell interessekonflikt og eventuell ekstern finansiering gjøres rede for.

bottom of page