google.com, pub-2267199481962701, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

/diskusjon

Diskusjonskapittelet kan være det mest krevende kapittelet i en akademisk oppgave. Samtidig får du her muligheten til å vise din kunnskap og forståelse, sette funnene dine i kontekst, trekke frem deres betydning, og vise hvordan de bidrar til det større fagfeltet. Et godt diskusjonskapittel bygger en bro mellom resultatene og konklusjonene, og viser at du som forfatter har reflektert kritisk over studien.

Begynn diskusjonskapittelet med en kort oppsummering av de viktigste funnene dine, men uten å gjenta resultatene i detalj. For eksempel kan du skrive: "Denne studien viste at intervensjonen førte til en signifikant økning i trivselsskårer, mens endringer i stressnivåer ikke var statistisk signifikante." Målet er å minne leseren om hva du fant, slik at de er forberedt på din videre analyse og tolkning. 


Videre setter funnene i kontekst. Her kan du sammenligne resultatene dine med hva andre har funnet i lignende studier. Still spørsmål som: Bekrefter eller avkrefter resultatene dine tidligere forskning? Hvordan skiller funnene seg fra eksisterende litteratur, og hvorfor kan dette være tilfelle? For eksempel: "I tråd med tidligere studier (Smith & Johnson, 2018; Lee et al., 2020), viste denne studien at intervensjonen hadde en positiv effekt på trivsel. Imidlertid var det overraskende at stressnivåene ikke viste noen signifikant endring, i motsetning til funnene fra Brown et al. (2019). Dette kan skyldes forskjeller i deltakerutvalg eller måleinstrumenter."


Diskuter hva funnene betyr i praksis og for fagfeltet. Gå utover tallene og utforsk deres betydning: 

  • Hvordan kan funnene brukes i praksis? 

  • Hva forteller de om teorien eller hypotesene du startet med? 

  • Hvordan bidrar de til fagfeltet som helhet? 

For eksempel: "Resultatene tyder på at trivsel kan forbedres gjennom en relativt kort intervensjonsperiode, noe som støtter teorien om at målrettede tiltak kan gi rask effekt (Bandura, 1997). Implikasjonene av dette er viktige for å utvikle lavterskeltiltak i skolen."

Vurder om det finnes alternative forklaringer på resultatene. Dette viser at du har en balansert tilnærming og ikke er forutinntatt. For eksempel: "Selv om trivselsskårer økte etter intervensjonen, kan dette også skyldes en placeboeffekt, der deltakere rapporterer bedre trivsel som et resultat av oppmerksomheten de mottok under studien." 


Diskusjonskapittelet bør inkludere en ærlig vurdering av studiens styrker og svakheter. Dette viser at du har reflektert kritisk over egen forskning og gir leseren et realistisk bilde av hva som kan generaliseres. Styrker kan inkludere ting som en robust metode, et stort utvalg, eller innovative tilnærminger. Svakheter kan være små utvalg, manglende randomisering, eller begrenset tidsperspektiv. For eksempel: "En styrke ved denne studien er det store utvalget, som gir god statistisk styrke. En svakhet er imidlertid mangelen på langsiktig oppfølging, som gjør det vanskelig å vurdere om effektene varer over tid." Husk at diskusjonskapittelet er din mulighet til å vise din forståelse og refleksjon, så når du trekker frem en svakhet med studien bør du også forklare hvorfor dette valget likevel ble tatt og eventuelt forsvare valget foran alternativene.


Et godt diskusjonskapittel peker også fremover. Diskuter hva som bør undersøkes videre for å bygge på funnene dine. For eksempel: "Fremtidige studier bør undersøke hvordan effektene av intervensjonen utvikler seg over tid, samt utforske mekanismene som ligger bak forbedringen i trivsel." 


Avslutt kapittelet med en sterk oppsummering som knytter diskusjonen tilbake til forskningsspørsmålene. Dette gir leseren en klar forståelse av hva studien har bidratt med. For eksempel: "Sammenfattende gir denne studien ny innsikt i hvordan kortsiktige intervensjoner kan påvirke trivsel, og fremhever behovet for videre forskning på langsiktige effekter." Avslutningen skal kort og presist si hva din forskning forteller oss - her er du ferdig å diskutere og skal kort oppsummere studien din og dens bidrag til feltet.

bottom of page