google.com, pub-2267199481962701, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

/odds-ratio

odds.png

Relativ risk (RR) og odds ratio (OR) er begge mål på assosiasjonsstyrke mellom en eksponering og et utfall i epidemiologiske studier, men de beregnes og tolkes forskjellig

 

Under finner du verktøy for å beregne de to utfallsmålene, mens nederst på siden kan du lese mer om hva som er hovedforskjellene mellom de to målene.

Green Background

Odds ratio (OR) er et statistisk mål som brukes for å vurdere styrken av sammenhengen mellom to hendelser i medisinske og epidemiologiske studier​​

​​​​

OR gir et mål på oddsen for at en hendelse vil oppstå i en gruppe sammenlignet med oddsen for at samme hendelse oppstår i en annen gruppe (Szumilas, 2010). Denne typen analyse brukes ofte i case-kontroll design, gjerne i sammenheng med epidemiologiske studier.

For å beregne OR trenger vi å vite antallet "suksesser" (for eksempel antall personer med en sykdom) og "mislykkede" (for eksempel antall personer uten sykdommen) i to forskjellige grupper. Gruppene kan for eksempel være delt inn i de som er utsatt for en spesifikk faktor og de som ikke er det.

Resultatene fra en OR-beregning kan tolkes slik:

​​

  • OR = 1: Det er ingen forskjell i oddsen for hendelsen mellom de to gruppene.

  • OR >1: Oddsen for hendelsen er høyere i en gruppe (A) enn i den andre (B). 

  • OR <1: Oddsen for hendelsen er lavere i gruppe A sammenlignet med gruppe B. 

 

For eksempel vil en odds ratio på 1.23 fortelle oss at gruppe A har 1.23 ganger større odds (ikke sannsynlighet) for å eksempelvis få en sykdom sammenlignet med gruppe B. En annen måte å rapportere det samme på vil være å si at gruppe A har 23% større odds for å få sykdommen. Hadde odds ratioen vært 0.77, ville gruppe A hatt en 23% lavere odds for å få sykdommen.

Det er viktig å merke seg at en OR ikke direkte gir informasjon om risikoen for en hendelse, men snarere forholdet mellom oddsen for hendelser mellom to grupper. Videre bør OR tolkes med forsiktighet, spesielt når det gjelder å trekke årsakssammenhenger fra observasjonsstudier, ettersom det kan være underliggende (konfunderende) faktorer som ikke er tatt hensyn til i analysen.

/relativ-risiko

Relativ risiko, også kjent som risikoratio, er et statistisk mål som brukes til å sammenligne risikoen for et bestemt utfall i to forskjellige grupper.

Relativ risiko (RR) gir et mål på styrken av sammenhengen mellom en eksponering (for eksempel en behandling eller en risikofaktor) og en helseutfall eller sykdom. RR verdien indikerer hvor mye større eller mindre risikoen for utfallet er i den eksponerte gruppen sammenlignet med kontrollgruppen (ikke-eksponerte). Akkurat som for odds ratio, vil en RR på 1 bety at risikoen er lik i begge grupper. En RR større enn 1 indikerer en økt risiko i den eksponerte gruppen, mens en RR mindre enn 1 tyder på en redusert risiko (Feng et al., 2016).

Relativ risiko brukes ofte i epidemiologiske studier for å bedømme effekten av en bestemt intervensjon eller for å vurdere risikoen assosiert med visse atferd eller eksponeringer. For eksempel kan man bruke RR for å vurdere hvor effektiv en ny vaksine er ved å sammenligne forekomsten av sykdommen blant de vaksinerte (eksponerte gruppen) med de ikke-vaksinerte (kontrollgruppen).

​​​

rr.png

​​

Slik bruker du verktøyet for beregning av relativ risiko:

 

Legg inn data:

  1. Antall suksesser i eksponert gruppe: Dette er antallet individer i den gruppen som har blitt eksponert for faktoren du undersøker, og som har hatt det utfallet du ser etter (for eksempel antall syke).

  2. Totalt antall i eksponert gruppe: Totalt antall individer i den eksponerte gruppen.

  3. Antall suksesser i kontrollgruppe: Antallet individer i kontrollgruppen (ikke-eksponerte) som har hatt det aktuelle utfallet (for eksempel sykdommen).

  4. Totalt antall i kontrollgruppe: Totalt antall individer i kontrollgruppen.

Beregn Relativ Risiko:

Når du har lagt inn alle dataene, klikk på "Beregn Relativ Risiko"-knappen for å få resultatet. Verktøyet vil da beregne den relative risikoen basert på dataene du har oppgitt.

Resultat:

Verktøyet vil vise den beregnede relativ risikoen. Dette tallet forteller deg hvor mye større eller mindre sannsynligheten for utfallet er i den eksponerte gruppen sammenlignet med kontrollgruppen. En relativ risiko på 1 antyder at det ikke er noen forskjell i forekomsten av hendelsen om eksponeringen har skjedd eller ikke. Hvis den relative risikoen er større enn 1, er hendelsen mer sannsynlig å inntreffe hvis det var eksponering. Hvis den relative risikoen er mindre enn 1, er hendelsen mindre sannsynlig å inntreffe hvis det var eksponering (Tenny & Hoffman, 2023).

Hva er forskjellen mellom odds ratio (OR) og relativ risiko (RR)?

Disse to målemetodene kan lett forveksles, men de har noen viktige forskjeller som er med på å avgjøre hvilken vi bør bruke og hvordan vi tolker resultatene. Relativ risiko (RR) og odds ratio (OR) er begge mål på assosiasjonsstyrke mellom en eksponering og et utfall i epidemiologiske studier, men de beregnes og tolkes forskjellig (Kraft et al., 2009). Hovedforskjellen mellom RR og OR ligger i beregningen og tolkningen. RR gir et mer intuitivt mål på risikoøkning eller -reduksjon som følge av eksponering, og anses derfor som mer direkte relevant for å forstå det offentlige helseperspektivet. OR gir derimot et mål på oddsene for et utfall gitt en eksponering sammenlignet med ikke-eksponering, og kan noen ganger over- eller undervurdere risikoen, spesielt i situasjoner hvor utfallet er vanlig.

Relativ risiko

Relativ risiko sammenligner sannsynligheten eller risikoen for et spesifikt utfall i en eksponert gruppe med risikoen for det samme utfallet i en ikke-eksponert (kontroll) gruppe. RR er direkte relatert til sannsynlighetene for utfall og angir hvor mange ganger mer (eller mindre) sannsynlig det er at utfallet vil forekomme i den eksponerte gruppen sammenlignet med den ikke-eksponerte gruppen. RR kan bare beregnes i kohortstudier der forskerne følger grupper fremover i tid. RR-verdien varierer fra 0 til uendelig, der 1 indikerer ingen assosiasjon, verdier over 1 indikerer økt risiko, og verdier under 1 indikerer redusert risiko.

Odds ratio

Odds ratio sammenligner oddsene (ikke sannsynligheten) for et utfall i en eksponert gruppe med oddsene for det samme utfallet i en ikke-eksponert gruppe. OR estimerer forholdet mellom sannsynligheten for at et utfall forekommer til sannsynligheten for at det ikke forekommer, og sammenligner dette forholdet mellom to grupper. OR kan brukes i både kohortstudier og kasus-kontrollstudier, og er spesielt nyttig i kasus-kontrollstudier der det ikke er mulig å direkte beregne risiko. OR-verdien varierer også fra 0 til uendelig, med en verdi på 1 som indikerer ingen assosiasjon. Verdier over 1 antyder at eksponeringen er assosiert med en høyere odds for utfallet, mens verdier under 1 indikerer lavere odds.

Referanser:

Feng, C., Wang, H., Wang, B., Lu, X., Sun, H., Tu, X. M. (2016). Relationships among three popular measures of differential risks: relative risk, risk difference, and odds ratio. Shanghai Arch Psychiatry, 28(1), 56–60. https://doi.org/10.11919/j.issn.1002-0829.216031

Kraft, P., Wacholder, S., Cornelis, M. C., Hu, F. Bb, Hayes, R. B., Thomas, G., et al. (2009). Beyond odds ratios-communicating disease risk based on genetic profiles. Nat Rev Genet, 10(4): 264–269. https://doi.org/10.1038/nrg2516

Szumilas M. (2010). Explaining odds ratios. JCACAP, 19(3), 227–229.

Tenny, S., Hoffman, M. R. (2023). Relative Risk. I: StatPearls. StatPearls Publishing. Tilgjengelig fra: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430824/

bottom of page