Observasjonelle design
Observasjonelle design er en forskningsmetodikk hvor forskeren observerer og registrerer fenomener slik de naturlig oppstår, uten å manipulere eller kontrollere variablene i studien
Observasjonelle design er nyttige i situasjoner hvor det er umulig eller uetisk å gjennomføre eksperimenter, som i studier av menneskelig atferd, sosiale prosesser, eller når man undersøker noen årsakssammenhenger i epidemiologi. Observasjonelle studier tillater forskere å samle inn data fra virkelige situasjoner, noe som gir høy ekstern validitet og muligheten til å studere et bredt spekter av variabler i deres naturlige kontekst. Imidlertid, ettersom forskeren ikke kontrollerer variablene, er det en betydelig risiko for konfunderende variabler som kan påvirke validiteten av funnene. Dette gjør det utfordrende å trekke klare konklusjoner om årsak og virkning. I sammenhenger hvor det er nødvendig å identifisere årsak-virkningsforhold (kausale sammenhenger) trenger man eksperimentelle design som kan være mer ressurskrevende og inngripende i deltakernes liv.
Det finnes flere typer observasjonelle design, inkludert tverrsnittsstudier, hvor data samles på et enkelt tidspunkt for å analysere prevalens eller forhold mellom variabler. Noen typiske eksempler er kohortstudier som følger en gruppe individer over tid for å se på utviklingen av eller sammenhengen mellom variabler, case-kontrollstudier som ser tilbake i tid for å sammenligne individer med en bestemt tilstand (case) med de uten (kontroll) for å identifisere mulige årsaker eller risikofaktorer. En annen form er økologiske studier som analyserer data på gruppe- eller populasjonsnivå, snarere enn individnivå. Til tross for noen svakheter som vanskeligheter med å kontrollere for bias og konfunderende variabler, er observasjonelle studier uunnværlige i mange vitenskapelige felt. De gir verdifull innsikt i komplekse fenomener og kan brukes for å forske på store befolkninger over lang tid. De kan også være viktige første skritt mot å oppnå kunnskap som trengs for å kunne gjennomføre fremtidige eksperimentelle undersøkelser.