/litteratursøk
Her kan du lese mer om Boolean-operatorer som "AND" og "OR", som du kan bruke til å koble sammen søkeordene dine for å enten snevre inn eller utvide søket ditt.
Dette verktøyet kan hjelpe deg å generere effektive søkestrenger med Boolean-operatorer basert på PICO-rammeverket, som du kan bruke for å gjennomføre systematiske søk.
På denne siden finner du mer informasjon om hvordan resultatene fra søket kan brukes, hvordan du kan utforme din egen oversiktsartikel og hva man må tenke på når man skal kritisk vurdere oversiktsartikler
Steg-for-steg systematisk søk
1. Definer forskningsspørsmålet
Startpunktet for enhver systematisk gjennomgang er et klart og godt definert forskningsspørsmål. Dette krever tid og refleksjon for å sikre at spørsmålet er både relevant og besvarbart. Forskningsspørsmålet bør være spesifikt nok til å lede søket, men samtidig åpent nok til å fange opp relevant litteratur. PICO-rammeverket er en nyttig mal for å strukturere kliniske forskningsspørsmål, hvor man spesifiserer Populasjonen studien omhandler, Intervensjonen som vurderes, Comparatorgruppen som intervensjonen sammenlignes med, og Outcome eller utfallet som måles. For ikke-kliniske spørsmål, tilpass dette rammeverket for å passe forskningsområdet ditt. Nøye definisjon av forskningsspørsmålet legger grunnlaget for resten av prosessen og sikrer at søket er målrettet og effektivt. Nederst på siden kan du få hjelp til å utvikle PICO-søk, mens du kan lese mer om problemstilling og forskningsspørsmål her.
2. Identifiser relevante databaser
Valg av riktige databaser er avgjørende for å finne relevant litteratur. Ikke alle databaser indekserer den samme litteraturen, så en kombinasjon av databaser øker sannsynligheten for et omfattende søk. Vurder å inkludere både brede databaser som PubMed og Web of Science, og mer spesialiserte databaser som PsycINFO eller IEEE Xplore, basert på ditt forskningsfelt. Det er også viktig å være oppmerksom på at enkelte databaser kan ha unike søkefunksjoner eller indeksere litteratur som ikke er tilgjengelig andre steder, noe som kan påvirke din søkestrategi. Å inkludere bibliotekarer eller andre søkespesialister på dette stadiet kan være nyttig for å identifisere relevante databaser og utnytte avanserte søkefunksjoner.
3. Utvikle søkestrategien
En effektiv søkestrategi balanserer bredden (for å fange opp så mye relevant litteratur som mulig) med presisjon (for å unngå en overveldende mengde irrelevant litteratur). Nøkkelord og søketermer bør velges nøye, med vurdering av synonymer, fagtermer, og relevante variabler. I artikler du allerede kjenner til som passer inn i problemstillingen din, kan du finne mnøkkelord i tittel og sammendrag som kan være relevante å inkludere i søket. Bruk av Boolean-operatorer (AND, OR, NOT) tillater en mer presis styring av søket ved å kombinere eller ekskludere spesifikke termer. Wildcards og frase-søk er ytterligere verktøy for å fange opp varierte stavemåter eller spesifikke fraser. Etabler en konkret prosess der søkestrategien justeres basert på foreløpige søkeresultater, og test ulike kombinasjoner av søketermer for å finne den mest effektive strategien. Du kan lese mer om Boolean-operatorer på bunnen av denne siden.
4. Gjennomfør og dokumenter søk
Når søkestrategien er klar, utføres søket i de valgte databasene. Det er viktig å dokumentere søkeprosessen nøye, inkludert søkeord, kombinasjoner, antall treff, og eventuelle filtre som er brukt. Denne informasjonen er vanlig å oppgi i figurer (f.eks. PRISMA flow-diagram) hvor man viser til hvor mange artikler som ble identifisert, hvor de ble funnet og hvorfor du valgte å ekskludere eller inkludere visse artikler. Ved å gjøre dette sikrer man reproduserbarhet og transparens i forskningen slik at andre har mulighet til å gjennomføre like eller lignende søk i ettertid. Det er nyttig å bruke programvare for referansehåndtering (f.eks., EndNote eller Zotero) for å organisere studiene og fjerne duplikater. På dette stadiet er det også viktig å vurdere behovet for manuelle søk i referanselister av relevante artikler for å identifisere ytterligere studier som kan ha blitt oversett i databasesøket. En grundig dokumentasjon av søkeprosessen er essensiell for å sikre transparens og tillit til oversiktsartikkelen. Dette inkluderer en detaljert beskrivelse av søkestrategien, databasene og andre kilder som ble søkt, søkeord og kombinasjoner, antall identifiserte artikler, og antall studier inkludert og ekskludert med begrunnelser. Denne detaljerte dokumentasjonen gjør det mulig for andre forskere å vurdere kvaliteten på søket og reprodusere det om nødvendig.
5. Seleksjonsfase
Den første brede tilnærmingen til søkefasen resulterer ofte i en stor mengde litteratur (gjerne flere tusen artikler). Seleksjonsfasen innebærer å gå gjennom titler og sammendrag for å identifisere studier som oppfyller de forhåndsdefinerte inklusjons- og eksklusjonskriteriene. Denne prosessen bør, hvor mulig, gjennomføres av to eller flere uavhengige vurderere for å redusere bias og menneskelige feil. Uenigheter mellom vurderere bør løses gjennom diskusjon eller konsultasjon med en tredje part. Dette trinnet krever nøye vurdering og kan være tidkrevende, men er avgjørende for å sikre at kun relevant og kvalitetssikret litteratur inkluderes i oversikten. Her vil klare og tydelige inklusjonskriterier bestemt på forhånd være med å gjøre jobben lettere, samt å redusere uenighet eller misforståelser.
6. Kvalitetsvurdering
Kvalitetsvurderingen tar sikte på å evaluere påliteligheten og relevansen av de studiene som er valgt for inklusjon. Dette trinnet vurderer studienes metodologi, bias, og den generelle kvaliteten på bevis. Flere verktøy og sjekklister kan anvendes for å standardisere denne prosessen, som PRISMA-sjekklisten eller PEDro-skalaen, avhengig av forskningstypen. Som med seleksjonsfasen, er det ideelt at kvalitetsvurderingen utføres av flere uavhengige vurderere for å sikre en objektiv evaluering. Du kan finne mer informasjon om denne prosessen på siden om oversiktsartikler.
7. Dataekstraksjon
I denne fasen samles spesifikk informasjon fra de inkluderte studiene for å sammenligne og kontrastere funn. Dette kan inkludere informasjon om studiepopulasjon, metoder, intervensjoner, og hovedresultater. Dataekstraksjonen må være systematisk og standardisert for å lette sammenligning og analyse. Dette trinnet er spesielt viktig i meta-analyser, der kvantitative data fra flere studier kombineres for å produsere en samlet effektstørrelse. På seksjonen om meta-analyser kan du lese mer om hvordan denne prosessen kan gjennomføres.
8. Syntese av resultater
Til slutt samles og integreres funnene fra de inkluderte studiene for å trekke konklusjoner om forskningsspørsmålet. Avhengig av de innsamlede dataenes natur, kan dette omfatte narrativ syntese, tematisk analyse, eller kvantitativ meta-analyse. Målet er å gi en omfattende oversikt over eksisterende kunnskap, identifisere konsistenser og diskrepanser i litteraturen, og fremheve områder for fremtidig forskning. Presentasjonen av de syntetiserte resultatene skal være klar og tilgjengelig, med fokus på å formidle funnene effektivt til målgruppen.
*Du kan lese mer om de forskjellige stegene av en systematisk oversiktsartikkel eller meta-analyse på denne siden.
Mer om søkestrategi og Boolean-operatorer
Når du bruker boolean-operatorer, er det viktig å merke seg at rekkefølgen og bruk av parenteser kan påvirke resultatene av søket ditt. Parenteser brukes for å gruppere termer og kontrollere søkelogikken, spesielt når du kombinerer flere operatører. Ved å mestre bruk av boolean-operatorer kan du gjøre dine medisinske litteratursøk mer presise og tidseffektive.
Du kan få hjelp til å generere søkestrenger med Boolean-operatorer ved å teste vår Søkebygger lenger nede.
AND
AND brukes for å innsnevre søket ved kun å returnere resultater som inneholder alle de spesifiserte søkeordene.
Eksempel: Hvis du ønsker å finne studier som omhandler både diabetes og hypertensjon, kan du søke på "diabetes AND hypertensjon". Dette vil begrense resultatene til dokumenter som inneholder informasjon om begge disse tilstandene og ekskludere dokumenter som bare inneholder en av de.
Under finner du en søkebygger som bruker PICO-rammeverket for å generere en søkestreng som inkluderer viktige elementer. Du bruker søkebyggeren ved å legge inn ord som passer innenfor kategoriene for så å trykke på "Bygg søk" for å få et forslag til din søkestreng.
-
Separer søkeord med komma (f.eks. children, young, teenagers)
-
Ikke separer ord som skal henge sammen (f.eks. young adults)
-
Vær varsom ved bruk at NOT (se seksjonen over)
Merk at denne ikke nødvendigvis lager et perfekt søk hver gang, så revider forslaget du får og forhør deg med erfarne søkere som for eksempel bibliotekarer for å forsikre deg om at du benytter det mest effektive søket du kan. PICO er mest relevant i sammenhenger hvor vi leter etter effektstudier, mens andre problemstillinger kan kreve andre typer søk. Søkebyggeren legger automatisk inn "hermetegn" for frasesøk, men husk at du også kan legge inn wildcards* dersom det er hensiktsmessig for søkeordene dine. På individuelle databaser finnes videre tilpasninger du kan bruke, som for eksempel å bare søke etter ord som finnes i titler og sammendrag eller å avgrense søket basert på språk eller publikasjonsår.