Forskning på kunstig intelligens
Forskning på kunstig intelligens (KI) er et nytt og raskt voksende felt. På denne siden kan du holde deg oppdatert på de nyeste utviklingene innen dette spennende forskningsfeltet i sammenheng med utdanning
Oktober 2024 - Etisk bevissthet og KI-kompetanse
Siste nytt fra forskning på KI
Den nyeste forskningen innen kunstig intelligens (KI) i høyere utdanning understreker hvordan KI kan skreddersy læring og forbedre studentopplevelser gjennom adaptive systemer og personaliserte verktøy. Studier fremhever behovet for etiske rammeverk og samarbeid, spesielt for å adressere utfordringer knyttet til personvern, bias og databeskyttelse.
Sentrale tema i forskningen
Et fremtredende tema er behovet og ønsket for KI-kompetanse blant studenter og lærere, hvor 77,9% av unge under 24 år uttrykker sterk interesse for å forstå KI i utdanningskonteksten. Det fremstår som viktig at utdanningsinstitusjoner integrerer KI-kompetanse som en del av pensum, samt tilbyr kurs og veiledning for ansatte.
Tall fra forskningen
Hele 32.8% av respondenter i nyere forskning bruker KI på en daglig basis, mens færre bruker KI bare ukentlig (21.2%) og månedlig (16.4%). Når det kommer til selvrapportert kompetanse i bruk av KI, sier de fleste (46.5%) at de anser sin egen kompetanse som lav, mens en noe mindre andel (43.9%) vurderer egen kompetanse som middels. Bare 9.6% anser sin egen kompetanse i bruk av KI som høy.
Utfordringer og fremtidig forskning
Studier peker på etiske problemstillinger som datavern, algoritmisk skjevhet og rettferdig implementering av KI. Forskere oppfordrer til videre utvikling av KI-kompetanse i utdanningsmiljøer og etablering av mer robuste etiske retningslinjer som sikrer tillit og likebehandling.
Oppsummering
Den samlede forskningen fremhever et behov for økt etisk bevissthet, metodologisk kvalitet og globalt samarbeid i bruken av KI i utdanning. Et målrettet fokus på KI-litterasitet og praktiske, etiske løsninger kan støtte bærekraftig bruk av KI og bidra til å skape en trygg, rettferdig utdanningsopplevelse.
Referanser:
Bond, M., et al. (2024). A meta systematic review of artificial intelligence in higher education: A call for increased ethics, collaboration, and rigour. International Journal of Educational Technology in Higher Education, 21(4). https://doi.org/10.1186/s41239-023-00436-z
Al-Zahrani, A. M., & Alasmari, T. M. (2024). Exploring the impact of artificial intelligence on higher education: The dynamics of ethical, social, and educational implications. Humanities and Social Sciences Communications, 11(912). https://doi.org/10.1057/s41599-024-03432-4