google.com, pub-2267199481962701, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

Bacon

Francis Bacon

Francis Bacon, en engelsk filosof, statsmann, vitenskapsmann og forfatter, ble født den 22. januar 1561 i London og døde den 9. april 1626. Han er kreditert som en av de tidligste forkjemperne for den vitenskapelige metoden og er ofte referert til som "den vitenskapelige metodes far". Hans arbeid og tenkning har hatt en vesentlig innflytelse på utviklingen av vitenskap og filosofi, særlig gjennom hans bidrag til empirisme og omformulering av vitenskapens mål og metode.

Bacon fremhevet betydningen av empirisk observasjon og utviste skeptisisme overfor den rådende aristoteliske filosofien og middelalderskolastikken som dominerte undervisningen ved universitetene. Han kritiserte den metodiske tilnærmingen som benyttet deduktiv resonnement fra aksiomer og oppfordret til en mer induktiv metode som krevde systematisk observasjon og samling av data før man dannet teorier.

Hans hovedverk, "Novum Organum Scientiarum" (Det nye vitenskapsinstrumentet), publisert i 1620, gir en detaljert plan for vitenskapelig forskning som gikk bort fra den tradisjonelle aristoteliske metoden. Her introduserte Bacon sin berømte Idollære, som beskriver fire typer feiltagelser («idoler») som mennesket ofte faller i og som hindrer ny innsikt: Idola Tribus (stammens idoler), som er menneskehetens tendens til å se mønstre der ingen finnes; Idola Specus (huleidolene), feiltakelser som skyldes individuell karakter og preferanser; Idola Fori (markedets idoler), som skapes av språkets begrensninger; og Idola Theatri (teatrets idoler), feil som oppstår fra et utdatert filosofisk system og dogmer. Bacon betonet hvordan disse idolenes villedende natur skulle overvinnes gjennom klart og metodisk vitenskapelig arbeid for å oppnå ekte kunnskap.

Videre, i sitt senere verk "New Atlantis" fra 1627, skildrer Bacon en utopisk øy hvor et institutt kalt Salomon's House ledet vitenskapelige forskning og innovasjon til nytte for samfunnet, noe som kan ses som en profetisk visjon av moderne forskningsinstitutter og samfunnsmessig programmer for vitenskap og teknologi.

Bacons idéer om systematisering av vitenskap og vitenskapelige undersøkelser som en progressiv søken etter sannhet var kritiske i redefinering av målet for vitenskap i den etterfølgende perioden. Ved å fjerne tro på autoritet og stresset på direkte observasjon og eksperiment, hjalp han til med å utvikle metodisk fundert vitenskap, som fortsatt ligger til grunn for vitenskapelig praksis i dag.

For studenter som utforsker Bacons bidrag, representerer hans verker en betydelig overgang fra middelalderens tilnærming til kunnskap og forståelse mot den som karakteriserer det moderne vitenskapelige perspektivet. Francis Bacon hjalp til å legge grunnlaget for et system som tillater oss å sette spørsmålstegn ved, utfordre og utvide vår kunnskap om verden gjennom fornuft og bevis.

bottom of page